osobiscie mysle, ze nie ma co az tak sie przejmowac tymi stratami bialka. obrobka termiczna nie jest na tyle dlugotrwala by znacznie "zmarnowac" nasze wpc
Jak wyżej, wliczasz wszystko przed obrobką termiczną , w przypadkach gdy musisz zjesc coś co już jest ugotowane lub usmażona to musisz na oko oszacować wartości ( z pomocą przychodza różne kalkulatory czy strony w internecie )
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Dieta do poprawy, w każdym posiłku daj węglowodany oraz białko dobrej jakości. Pamiętaj że wszystko ważysz przed obróbką termiczną. http://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_Z_POTRENINGU__INFO_JAK_TO_ZROBI%C4%86_-t922820.html
Ważysz mięso przed obróbką termiczną i takie wpisujesz, wiadomo że 100g surowego będzie miało inne bwt niż 100g po obróbce termicznej bo to nie jest ta sama ilość, 100g surowego to pewnie z 75-80g np. usmażonego bo traci wodę
100g ugotowanego może mieć 130 kalorii bo ryż nasiąka wodą i taka paczka 100g waży potem ok 200. Ale licz wszystko przed obróbką termiczną, Policz sobie sam 1g białka i węgli to 4kalorie.